2010. augusztus 31., kedd

Családi Hétvége a Petőfi Csarnokban, Van Gogh inspirációk

A hétvégén ismét egy nagyot alkottunk. A Petőfi Csarnok és a "Rák Ellen az Emberért a Holnapért" Társadalmi Alapítvány 25. kettős születésnapját ünnepelve, kiállítással és alkotónappal egybekötött egész napos családi programmal vártuk a látogatókat szombaton. Jöttek is lelkesen a rossz idő ellenére. Közel kétezer ember látogatta meg a Petőfi Csarnok két színpadát és a kiállítókat. Hozzánk is sok apró kisgyermek és fiatal jött festeni. Volt egy profi fotósunk (Hortobágyi László), aki minden apró mozzanatot, változást rögzített fényképezőgépével. Amint megkapom tőle az anyagot igyekszem megosztani azt minden idelátogatóval. Most meg kell elégednetek az általam (telefonnal) készített fotókkal. A történet úgy kezdődött egy pár hónappal ezelőtt, hogy egy kedves ismerősünkön keresztül (Görög Mária) felkérést kaptunk, hogy az augusztus 28.-án rendezendő kettős születésnap képzőművészeti részét mi (az Amrita Művészeti Csoport) szervezzük meg. Terveket szőttünk, végül megszületett az a döntés, hogy velünk együtt öt művészeti csoportot vonjunk be az alkotásba. Így esett a választásunk Budapest-Nagykáta viszonylatban a Block Art Művészeti és Kulturális Egyesületre (Pap Ramóna, Szigeti Árpád, Keresztesi Botond) a gödöllői Madarász Gergelyre, a jászberényi Hamza Stúdió művészeire (Farkas Edit és Nagy Tamás), és nem utolsó sorban a Szolnoki Művésztelepről Nagy Dénesre és csapatára. Természetesen az ötödik csoportot mi alkottuk Fejős Laci barátommal. Kitaláltuk, hogy Van Gogh egy napraforgós festménye legyen a kiindulási alap. Ezt elküldtük a csoportoknak. Az alkotásokat függőleges csíkokban (a fent említett sorrendben következnek a művészek munkái) készítették el az alkotók.

Az alábbi képen a kész (alkotónapon készített kerettel együtt) festmény látható.



Erre a dobogóra helyeztük fel a 4x4 méteres képet.


Nagy segítségünkre volt Bíró Zsuzsanna a Napfényes Alapítványtól, köszönet érte. Néha nagyon sokan jöttek és Lacival ketten nehezen bírtuk volna az iramot.


Este a színpadon volt a festmény ünnepélyes átadása, ahol részt vett a Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége, Sajtó és Kulturális osztályának munkatársa, Nyiklai Gábor, aki Van Goghról beszélt egy kicsit. Végül egy pár szó (na jó 10 percet beszéltem) kíséretében jelképesen átadtam a festményt a művészek nevében Rózner Klárának, az alapítvány ügyvezető igazgatójának. Ő rengeteget segített az előkészületek során, köszönettel tartozunk érte. Végül az egész programot a torta felvágása és a Kalyi Jag koncertje zárta.

Kísérő eseményként a részt vevő képzőművészek alkotásaiból kiállítást rendeztünk, amit még 2010 szeptember 8-ig meg lehet nézni a PECSÁ-ban.







Mácsai Mária Úton c. litográfiája:



Madarász Gergely munkája:



Nagy Dénes Seb c. képe:



Farkas Edit Valami eltört c. alkotása



Fejős László festménye



Nagy Tamás Sugár c. munkája


...és végül Daimón toronnyal c. festményem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése